+40 248 22 38 86, +40 248 22 38 87
info@ejot.ro

Acoperire

Acoperiri fără conţinut de crom hexavalent

Directiva europeană referitoare la vehiculele scoase din uz interzice utilizare substanţelor periculoase precum crom hexavalent Cr(VI) începând cu data de 1 iulie 2007. Pe lângă aceasta, o altă Directivă europeană „WEEE” (deşeuri de echipamente electrice şi electronice) interzice de asemenea cromul hexavalent ca făcând parte din substanţele periculoase menţionate în RoHS (restricţii pentru substanţele periculoase) începând cu data de 1 iulie 2006.

Se estimează că şi alte industrii vor consimţi la interzicerea folosirii cromului hexavalent Cr(VI). Cererea de produse a căror suprafaţă este acoperită cu Cr(VI) a scăzut deja semnificativ, astfel că disponibilitatea pe viitor nu poate fi asigurată.

Din acest motiv EJOT nu va mai oferi, respectiv produce piese noi cu straturi de acoperire ce conţin crom hexavalent.

Următoarele acoperiri pentru protecţie împotriva coroziunii conţin crom hexavalent şi intră sub incidenţa interdicţiei menţionate mai sus:

- acoperire cu zinc sau aliaj de zinc + cromate în galben
- acoperire cu zinc sau aliaj de zinc + cromate în negru
- DACROMET® (acoperire cu fulgi de zinc produsă de societatea DACRAL)

Atenţie: în Europa toate pasivările incolore sau albăstrui nu conţin Cr(VI) de ani buni, în timp ce în Asia, chiar şi în ziua de azi numeroase suprafeţe cromate incolore sau albăstrui conţin Cr(VI).
Concluzie: Noile aplicaţii nu trebuie sa contina acoperiri cu Cr(VI).
Piesele din seriile existente care sunt acoperite cu Cr(VI) care vor fi folosite şi pe viitor vor fi înlocuite cât mai curând posibil cu acoperiri fără Cr(VI).

Vă rugăm reţineţi:

În general, dacă se planifică o trecere de la acoperirea cu crom hexavalent la o acoperire fără Cr(VI), este posibil să fie necesară o modificare sau reglare a parametrilor de instalare.
Pentru alte informații nu ezitați sa ne contactați.